Zorginstellingen en vermogen! Wat te doen?

Wij doen niet flauw en laten onze kennis al snel aan u toekomen. Dat geldt voor lezingen en onze basismodelakten. U ziet er hieronder een tweetal voorbeelden van. Dat werkt prettig als u echt hier komt voor een bespreking. Pas dan komt het echt tot leven en maken we alles op maat.

Uw vermogen en de zorgwetgeving – erfbelastingbesparing ineen!

In het kader van de toenemende bijdrageplicht in de zorgkosten is het belangrijk zich te realiseren dat er mogelijkheden zijn om vermogen over te hevelen naar de kinderen. Dat kan tijdens leven door schenkingen te doen en eventueel de woning aan de kinderen over te dragen. Ook kunnen de schenkingen op papier worden verricht. Dan blijft het vermogen bij de schenkers totdat u het kunt uitkeren op het moment waarop u van een vermogensafhankelijke regeling  kunt profiteren.

Zorgt u vooral ook voor een algehele notariële volmacht ten behoeve van uw partner en uw kinderen. Dan kunnen nog vermogenshandelingen zoals schenkingen en overdrachten worden gedaan terwijl u dat wellicht zelf niet meer kunt. Anders moeten we langs de kantonrechter voor toestemming en een bewind. Dat is lastig en ook best pijnlijk.  En dan wordt schenken aan uw kinderen een stuk moeilijker.  Houdt daarom zelf de regie. Zo’n volmacht noemen we met een modern woord ook een levenstestament.

Daarnaast komt een testament dat werkt na overlijden. In dat testament is een executeur-afwikkelingsbewindvoerder een “must”. Dan kan er nog veel gedaan worden want alles is dan in een hand van een kind die voor nog veel kan regelen. Doen dus.

Mocht u het vermogen tijdens leven niet op krijgen:  bij testament is er nog heel wat veilig te stellen voor het geval de eerste partner overlijdt en de tweede partner later in de zorg komt. Dan moeten we een testament maken dat werkt bij overlijden van de eerste: een testament dat het beste van twee werelden combineert: de  bekende tweetrapsmaking (maar dan anders!) of een testament met de wettelijke verdeling en ongedaanmakingsmogelijkheid en met het oog op de zorgkosten: gecombineerd met een vruchtgebruikconstructie. U blijft dan flexibel, maakt gebruik van fiscale mogelijkheden en hevelt vermogen over naar de kinderen, waarover de langstlevende nog kan blijven beschikken zolang die wil. Voor een kijkje op het AWBZ testament: AWBZ tes 2015 man. Hier valt al zeker een vermogen van tot €500.000 mee te verdampen (mits u later een notaris vindt die de zogenaamde turboverdeling kan maken). Dat kunnen wij dus voor u regelen. Het is een mooie basis, die door de legaten kleinkinderen per kleinkind bovendien een besparing van € 2000 aan erfbelasting oplevert! Dat kunnen er in Brabant wel 10 zijn! Tel uit uw winst. Lees de tekst alvast voor uw oriëntatie, mail uw paspoorten en adres en bel ons voor een afspraak. Dan gaan we samen met u de diepte in als u hier bent en tekenen uw situatie met voorbeeldberekeningen uit. Dat is het echte werk. Uitleg, of zoals de Duitsers zeggen: Belehrung! Hermus Notaris: direkt resultaat!

Volmacht, tweetrap, vruchtgebruik en een afwikkelingsbewind: een moeilijke combinatie, maar heel effectief!  U bent zo een paar ton armer! Tel uit uw winst en geniet van de zorg!  Dit jaar acteerden we al een aantal malen effectief met het doorschuiven van de woning na overlijden, terwijl de langstlevende op termijn naar een zorginstelling gaat. Doe beroep op onze (turbo)ervaring! Want zo heet de uitvoering van zo’n testament.

Uitkeren van kindsdelen is ook belangrijk: pas uw testament daarop tijdig aan.

Maakt u een afspraak voor het maken van zo’n “zorgprooftestament” dan leggen we het graag uit. Een testament werkt bij overlijden. Tijdens leven is het dus verstandig reeds een notariële volmacht te laten maken. Dat noemen we ook wel een: “levenstestament”. Ook hiervan hebben we een voorbeeld: dan kunt u alvast wennen. Natuurlijk ontwikkelen we producten door aan de hand van uw wensen en wetgeving, maar dan heeft u het al eens gezien:  algehele volmacht 2015 Let wel: voor medische wensen komt er meer bij kijken. Zie bij:levenstestament.

De elementen die meespelen bij een zorgconstructie: in toenemende complexiteit, die overeenkomt met de grootte van de vermogens:

- een algehele volmacht, eventueel gecombineerd met medische wensen: het levenstestament

en daarnaast een testament inhoudende:

-het testament met wettelijke verdeling en ongedaanmakingsmogelijkheid (let op 3 maandstermijn!) en vruchtgebruik – dat hebt u altijd nodig!

-de tweetrapsmaking met verwerpingsmogelijkheid en subsidiair vruchtgebruik (het Tros-radar alternatief)

-als toevoeging: de belastingvrije legaten (Euro 20.000) voor ieder kleinkind!

-de quasi-wettelijke verdeling -met het verkleinen van het langstlevendendeel naar 1/100 met vruchtgebruik en (contante waarde)legaten kleinkinderen – daar profiteren de kleinkinderen nog extra van als hun eigen ouders overlijden

-het vermogende particuleren (jabulani)-testament met ventieltechniek, opvullegaten, tweetrapslegaten voor de (klein-)kinderen en vruchtgebruikconstructie.

Voor elck wat wils! Vraag naar onze menu(zorg)kaart.

De uitvoering van die testamenten leidt dan veelal tot een turbo verdeling. De naam zegt het al: daar is wat te verdienen. En u geniet van de zorg later! Eind goed al goed.

Drie jaar na het succesvolle radartestament kwam trosradar onlangs ook met belangrijke tips over de erfenis. Dat is belangrijk als het huis onder water zou komen. Raadpleeg altijd de notaris!

http://www.trosradar.nl/consumentenhulp/hulp-bij/detail/article/consumententip-de-mogelijkheden-bij-een-erfenis/